Suomalaiset ovat saunahullua kansaa

Mitä olisi suomalainen kesä ilman uimista ja saunomista? Suomalaisesta saunahulluudesta kertonee jotain sekin, että nykyisin järvien ulapoilla voi nähdä seilaamassa jopa erityisiä lauttasaunoja, joissa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla kaksi suomalaisten suosikkikesätekemistä – uiminen ja saunominen. Mikä onkaan mukavampaa kuin hypätä suoraan aalloilla kelluvasta lauttasaunasta kutsuvan virkistävään veteen ja taas uinnin jälkeen suoraan saunan löylyihin?

Näille sivuille on koottu runsas ja mielenkiintoinen tietopaketti saunoista sekä saunomisesta. Moni saunoihin liittyvä asia saattaa tulla sinulle yllätyksenä, koska saunat ovat olleet kiinteä osa suomalaista kulttuuria jo hyvin pitkän ajan, minkä vuoksi myös niiden historia on ollut vaiherikas – ennen vanhaan moni nainen jopa synnytti saunassa.

Saunaan liittyy monia mukavia muistoja

Mikä on sinun mieleisin saunaan tai saunomiseen liittyvä muistosi? Monen suomalaisen lapsuusajan muistoihin liittyy nimenomaan saunominen. Joku on ehkä lapsena saunonut ulkosaunassa, johon lapset on talvipakkasella kiikutettu lämpimiin vällyihin käärittyinä. Kaupungissa lapsuutensa viettänyt on päässyt saunomaan kenties ainoastaan mökillä tai mummolassa, jolloin saunominen on saattanut suomalaisestakin lapsesta tuntua eksoottiselta ja erikoiselta. Moni suomalainen kertoo naureskellen, kuinka heidän ulkomaalaiset tuttavansa ovat saattaneet ensin jopa pelätä saunaa ja pitää suomalaisia hulluina, kun he ehdoin tahdoin ahtautuvat näihin pieniin “hikimajoihin”, mutta tietävätpä tarinat myös kertoa, että moni ulkomaalainen on myös ihastunut saunoihin ja saunomiseen annettuaan saunalle mahdollisuuden ja uskaltauduttuaan kokeilemaan tätä suomalaista kansallisperinnettä. Voit lukea tältä sivustolta lisää saunatarinoita.

Jos ulkomaalaiset turistit ovat ihastuneet saunoihimme, niin niistä voisi tulla nykyistä suositumpi vientiartikkeli ulkomailla. Jonkin verran suomalaisia saunoja jo viedäänkin muualle, mutta kysyntää voisi olla kenties enemmänkin, jos saunoja vain markkinoitaisiin nykyistä ahkerammin. Lisää ajatuksia saunojen monista mahdollisuuksista voit lukea tästä sauna-aiheisesta tietopaketista.