Walesinkettukoiraa uhkaa katoaminen

Walesinkettukoira on Walesista alkunsa saanut metsästykseen kasvatettu rotu, joka on pääasiassa metsästänyt kettuja.

Tämä on Brittien saarten syntyperäinen rotu, joka voi olla sukua vanhalle metsästyskoirarodulle joka oli olemassa Pohjois-Euroopassa jo Rooman aikoihin. Keskiajalta nykyaikaan asti näillä koirilla on ollut erityinen paikka kaikkien walesilaisten sydämissä. Niille on kirjoitettu lauluja ja niille on annettu jo aikaisemmin kuin oli tavallista yksilölliset nimet. Niiden ominaisuuksia ja luonteita on kehuttu ja koulutettujen koirien arvo oli jopa korkeampi kuin hevosten.

Walesinkettukoira on pidetty metsästyskoirana useita satoja, jollei jopa tuhansia vuosia, sen eläen ja metsästäen laumoissa. Se on erikoistunut metsästämään kivisillä ja kallioisilla alustoilla, joita löytyy runsaasti sen kotiseuduilta Walesista. Koska se on luotu metsästämään vain tässä ympäristössä, se on mahdollisesti Englannin metsästyskoiraa hitaampi eikä sitä ole käytetty samoihin tehtäviin. Koulutettuina Walesinkettukoiria pidetään hyvin tottelevaisina, sillä niiden oletetaan vastaavan ihmisten käskyihin välittömästi. Useita kettukoiria pidetäänkin nykyään kotikoirina ja niistä saa mahtavan perheenjäsenen, koska niillä on luonnostaan kärsivällinen ja lempeä asenne. Ne sopeutuvat nopeasti perhe-elämään myös vauvojen, pienten lasten ja muiden eläinten kanssa, mutta tietysti tässäkin on yksilöllisiä eroja. Koulutuksella on suuri merkitys siinä, millainen yksilö pennusta aikuisena kehittyy. Walesinkettukoira on luonnostaan tottelevainen ja se keskittyy hyvin ihmisen käskyihin, mutta nämä piirteet pääsevät kunnolle esille vasta kun niille annetaan kunnollinen koulutus. Parhaiten koulutus edistyy motivoimalla kettukoiria erityisen vahvasti tuoksuvalla ruualla, joka herättää laiskimmankin yksilön kiinnostuksen varmasti.

Walesinkettukoira on rekisteröity paikalliseen rotujärjestöön The Welsh Hound Associationiin. Tämä rotujärjestö on pitänyt kirjaa rodun siitosuroksista jo vuodesta 1922 ja tämän johdosta julistanut rodun viralliseksi puhdasrotuiseksi jo vuodesta 1928 lähtien. Rotujärjestö perustettiin alun perin pitämään huolta siitä, että rotu säilyy ja mainostamaan sitä erityisesti brittiläisenä alkuperäisrotuna. Britannian kennelliittoon se pääsi vasta hiljattain vuonna 2006, joten sitä ennen sillä ei ollut varsinaista rotukoiran titteliä.

Walesinkettukoiran pitäminen elinvoimaisena ei ole koskaan ollut yhtä haastavaa kuin nykyään. Koska suurin osa näistä koirista oli metsästyskäytössä ja tämä kiellettiin Isossa-Britanniassa, riskinä on ettei sopivia koteja tälle rodulle enää löydy. Osa rotuyhdistyksistä salliikin rodun yksilöt rekisteröitäviksi harvinaisiksi roduiksi.