Walesinspringerspanieli, lojaali työkoira

0dead110698d5420d49c4e5b11f8db7dWalesinspringerspanieli kuuluu spanielirotujen ryhmään, ja vaikka ne ovatkin samantyyppisiä vanhan Land-spanielin kanssa, niillä on yhtäläisyyksiä myös Englanninspringerspanieliin, sekä Welsh cockerspanieliin. Rotu pysyi lähes kokonaan piilossa, kunnes muutama yksilö saavutti useita voittoja erilaisissa kilpailuissa ja samalla nosti rodun kaiken kansan tietouteen. Ne hyväksyttiin kennelliittoon vuonna 1902, ja samalla nykyinen nimi liitettiin rodun viralliseksi nimeksi.

Tässä rodussa on sallittuna väriyhdistelmänä ainoastaan valkoinen punaisilla merkeillä, ja usein nämä ovat laikukkaita. Rotua pidetään erittäin läheisyydenkaipuisena ja lojaalina. Joskus näiden spanieleiden sanotaan kiintyvän omistajiinsa niin vahvasti, että ne saattavat olla hiukan epäluuloisia vieraita kohtaan.

Ne kuuluvat keskikokoisiin koiriin, vankalla mutta kauniilla rungolla. Korkeus vaihtelee 40-50 sentin välillä, urosten ollessa hiukan korkeampia kuin narttujen. Turkki ei saa olla koskaan karkea tai kihara, vaan sen täytyy olla luonnostaan suora ja pehmeä. Kaikki mahdolliset valkoisen ja punaisen värin yhdistelmät sallitaan, ja valkoisella alueella saa olla jopa punaisia yksittäisiä karvoja.

Terveyspuoli on tällä rodulla lähes sama kuin kaikilla muillakin koiraroduilla, eli niiltä löytyy joitain yleisimpiä sairauksia, kuten lonkkavikaa ja muutamia silmävikoja. Koska rotu on nimenomaan työkoira, ja jalostettu metsästykseen, se ei sovi jokaiselle perheelle pelkäksi sohvaperunaksi. Parhaimmillaan se on pitkillä juoksulenkeillä metsässä, tai metsästäessä; tekemisessä, jota varten se on luotu. Vaikka rotua esiintyykin enemmän kuin joitain harvinaisia spanieleita, se sekoitetaan jatkuvasti myös Englannispringerspanieliin.

Tämän rodun historiaa ei olla pystytty tarkasti selvittämään, mutta samantyyppisiä, valko-punaturkkisia koiria löydetään useista vanhoista kuvista ja julkaisuista. Näitä koiria kutsuttiin Land-spanieleiksi, ja niiden uskotaan olevan sukua springerspanieleille.

Kennelliitolle ne esitettiin ensimmäistä kertaa nimellä Walesin spanieli, ja ne virheellisesti sijoitettiin cockerspanieleiksi; tätä termiä käytettiin usein kuvaamaan useita erilaisia spanieleita, eikä pelkästään tiettyä rotua. Rodun nykytilanne on tasainen, yksilömäärä pysyy lähes samana vuosi toisensa jälkeen. Niitä rekisteröitiin hiukan yli 400 vuonna 2000, mutta jos verrataan saman vuoden rekisteröintiä muihin spanieleihin, kuten Englanninspringerspanieliin ja cockerspanieliin, ero on huima. Englantilaista versiota rekisteröitiin yli 2 500 kappaletta ja cockereita yli 13 000.