Welsh corgi cardigan – Iso koira pienessä paketissa

Без названияWelsh corgi cardigan on toinen Welsh corgi roduista, jotka ovat saaneet alkunsa Walesissa. Toinen erillisistä corgeista on Welsh corgi pembroke, ja nämä molemmat kuuluvat vanhimpiin paimentaviin rotuihin. Welsh corgi cardiganin ajatellaan olevan erittäin lojaali perhe koira, ja se sopeutuu hyvin monenlaisiin ympäristöihin. Päivittäisellä fyysisellä työllä ja henkisellä stimuloinnilla niistä saadaan mahtavia ystäviä joka perheeseen.

Welsh corgi cardiganit ja pembroket ilmestyivät Britannian kennelliiton koiranäyttelyihin ensimmäistä kertaa samaa aikaa, vuonna 1925. Samana vuonna rodulle järjestettiin oma yhdistys, mutta koska se suosi vahvasti pembroke rotua, myös cardiganeille perustettiin oma yhdistyksensä vuotta myöhemmin. Molemmat ryhmät tekevät kovasti töitä sen eteen, että rodun ulkonäkö ja luonne pidettäisiin alkuperäisen mukaisena ja sairaudet saataisiin minimoitua. Tätä valvotaan asettamalla rajoja jalostukselle ja valitsemalla vain parhaat yksilöt jalostukseen. Virallisen rodun statuksen ne saivat yhdessä vuonna 1928, mutta vuonna 1934 ne erotettiin omiksi roduikseen, huomattavien erojen takia.

Welsh corgi cardiganien uskotaan kuuluvan samaan sukuun esimerkiksi mäyräkoirien kanssa, ja roduilla onkin molemmilla huomattavan pitkä selkä ja lyhyet, töppö jalat. Näiden ajatellaan olevan vanhimpia paimenrotuja, sillä rodun juurien uskotaan ulottuvan jopa 3 000 vuoden taakse Walesissa. Nimessä esiintyvä “corgi” voidaan kääntää Walesilaisittain kääpiökoiraksi, ja sitä kutsuttiin varsinkin aikaisemmin “jaardin pituiseksi koiraksi”. Nykyinen nimi cardigan viittaa sen alkuperäiseen syntymäpaikkaan Iso-Britanniassa, Ceredigioniin.

Welsh corgi cardigan sopii moneen tehtävään, ja niitä arvostetaan vieläkin paimennettaessa karjaa, paimenina, sekä muussa työskentelyssä, kuten vartioimisessa ja tietenkin kumppaneina. Pitkän runkonsa, pysty korviensa ja kettumaisen puuhka häntänsä takia niitä pidetään erittäin suloisina ja pienen kokonsa puolesta ne mahtuvat helposti vaikka kerrostaloon.

Aktiivinen, älykäs ja atleettinen rotu, jota kutsutaan myös isoksi koiraksi pienessä paketissa. Vartiointitehtävissä ne toimivat mainiosti hälyttiminä, sillä ne reagoivat nopeasti ja tehokkaasti ympäristön muutoksiin ja mahdollisiin vieraisiin omalla alueella. Rotu ei pelkää käyttää ääntään, jos se uskoo uhkan vaanivan perhettään. Koska ne on jalostettu työkäyttöön, ne vaativat sopivan määrän aktiviteettejä, ja niitä voikin usein nähdä harrastamassa vaikka flyballia tai jäljestämistä.