Welsh corgi pembroke – Pieni tehopakkaus

pembroke-welsh-corgi6Welsh corgi pembroke on karjakoira, jonka alkuperä on pembrokeshiressä, kaupungissa Walesin uumenissa. Corgieihin kuuluu myös toinen rotu, Welsh corgi cardigan, mutta pembroke on näistä kahdesta huomattavasti tunnetumpi. Molemmat rodut pohjautuvat pohjoisen pystykorvien tyyppisistä roduista, ja pembroke on nuorempi näistä kahdesta versiosta. Corgit kuuluvat paimenkoirien pienimpiin yksilöihin, ja erityisesti pembroken teki tunnetuksi Englannin kuningatar Elizabeth II:n mieltymys niihin. Kuningattarella on ollut yli 30 rodun edustajaa hallituskautensa kanssa, ja sama koskee myös muuta ylimystöä. Rotu on hallinnut kuninkaallisten sydämissä viimeisen 70 vuoden ajan, mutta tavallisten kansalaisten joukossa ne ovat viime aikoina vähentyneet.

Welsh corgi pembroke on myös erään tutkimuksen mukaan 11 sijalla fiksuimpien koirien listalla, ja kaikin puolin sitä pidetään mahtavana työkoirana. Vuonna 2015 Welsh corgi pembroke mahtui Amerikan kennelliiton 20 suosituimman rodun listalle.

Welsh corgi pembrokella on pystyt, kolmion malliset korvat, ja yhdessä suipon nenän kanssa, ne muodostavat hyvin kettumaisen ja joskus jopa viekkaan naaman. Sillä on vielä cardiganiakin lyhyemmät jalat, ja väritys on usein puna keltainen valkoisella vatsalla, tai jopa joskus tummalla manttelilla.

Welsh corgi pembroken tekee todella yksilölliseksi roduksi se, että se on syntynyt ilman häntää, tai vain pienellä hännän töpöllä. Aikaisemmin häntiä saatettiin myös typistää, mutta nykyään käytäntö on kielletty monissa maissa ja ainoastaan aidot töpöhännät hyväksytään. Joissain paikoissa tämä sallitaan vieläkin, jos koiraa käytetään työtarkoitukseen ja hännän olemassaolo voi aiheuttaa koiralle suuren mahdollisuuden loukkaantumiseen ja kipuun. Tämä tulee kuitenkin pystyä todistamaan, eli näyttöä on löydyttävä yksilön työkäytöstä.

Luonteltaan Welsh corgi pembroke on hellyttävä, läheisyyttä kaipaava ja seurallinen. Näille koirille suurin ilo on miellyttää omistajaa, ja tämä tekeekin niistä helppoja koulutettavia. Paimennuksen lisäksi ne voivat toimia esimerkiksi vahteina, kertoen aina jos alueella liikkuu jotain normaalista poikkeavaa. Useimmat yksilöistä ovat sosiaalisia kaikkien eläinten ja ihmisten kanssa, mutta paimenkoiralle tyypillisesti ne tykkäävät jahdata kaikkea, mikä vain liikkuu. Tämä tarkoittaa, että omistajan on hyvä päästää ne vapaaksi ainoastaan aidatulla alueella, tai kun tiedetään että koira pysyy varmasti hallinnassa.